Welke Keukenmessen heb je Nodig - Alles op een Rijtje

Welke Keukenmessen heb je Nodig - Alles op een Rijtje

Je hoeft geen sterren chef te zijn om te ervaren hoe het is om met topkwaliteit keukenmessen te koken.

Hoe gaaf zou het zijn als jij je vrienden of familie kunt verassen met jouw kookkunsten en kennis van snijwerk die te danken zijn aan jouw nieuwe messenset.

Slechts met een paar klikken ben jij verwijderd om jouw keuken een professionele upgrade te geven.

Hieronder nemen we de verschillende keukenmessen door en kom je erachter welke messen jij nodig hebt.

Welk mes gebruiken voor vlees?

Het vleesmes is een groot mes met een lang en smal lemmet dat vaak gebruikt wordt bij het trancheren (in plakken snijden) van grote stukken vlees. Door het lange (15 tot 25 cm) en smalle lemmet kunt u eenvoudig mooie nette plakjes snijden. Veel mensen denken dat een vleesmes enkel geschikt is voor vlees, maar dit is niet het geval. Een vleesmes is namelijk ook perfect voor het snijden van vis of het bereiden van sushi. Vaak wordt een vleesmes ook wel slicing mes genoemd. 

Welk mes gebruiken voor groenten?

Een groentemes is vaak dun uitgeslepen. Dit voorkomt dat groentes zullen breken en zorgt ervoor dat ze netjes doorgesneden kunnen worden. Er zijn veel diverse groenten in verschillende soorten en maten en dat is ook de reden dat er veel verschillende groentemessen bestaan. 

Een klein groentemes met een sterk lemmet is voornamelijk geschikt voor het fijnsnijden van knoflook en een wat groter mes is voornamelijk geschikt om een aubergine of courgette in mooie plakken te snijden. Verder kan voor het schillen van aardappelen en komkommers het beste een schilmesje gebruikt worden en kan een kartelmes het beste gebruikt worden voor het snijden van tomaten en gember. Om champignons, augurken en paprika in plakken te snijden kunnen ook gladde messen gebruikt worden.

Wil je groente en fruit flinterdun snijden? Dan is een nakiri mes perfect. Een nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes dat erg populair is in de Japanse keuken. Een nakiri mes heeft een rechthoekig lemmet met een afgeronde hoek. Met een nakiri mes snij je met een hak beweging (push-cut). Hierbij blijft het mes constant in een horizontale positie en blijft de punt niet op de snijplank rusten. De snede is hierdoor ultradun en vlijmscherp.

Welk mes gebruiken om te fileren?

Een fileermes wordt gebruikt om flinterdun te kunnen snijden. Een flexibel fileermes wordt vaak gebruikt om zeer nauwkeurig graten uit een vis te verwijderen of om de huid van de vis te snijden. Door de flexibiliteit van het mes snijd je zo precies mogelijk en neem je zo min mogelijk ‘afval’ mee. Een stug fileermes is een stuk harder en minder flexibel. Dit type mes noemen we een uitbeenmes en is geschikt om vlees van botten te halen.

Universeel mes, een must have in de keuken!

Een koksmes is een van de belangrijkste messen in de keuken. Het is een veelzijdig mes dat geschikt is voor het snijden van vlees, vis en groente, maar ook voor het pellen van teentjes knoflook en het kneuzen van een peperkorrel. Een koksmes heeft een breed lemmet dat ervoor zorgt dat het gesneden voedsel eenvoudig verplaatst kan worden en de vingers beschermd worden tijdens het snijden. Door de bolling in de snijkant van het mes kan er ook gebruik gemaakt van de snijtechniek wiegen, om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. De lengte van het koksmes varieert van 16 cm tot 36 cm. Het populairste koksmes heeft een lemmetlengte van 20 cm, dit is namelijk voldoende voor de meeste snijwerkzaamheden.

Het Santokumes is de Japanse versie van een koksmes en wordt gebruikt voor drie doeleinden; 

  • Snijden 
  • Hakken 
  • Trancheren

Het Santokumes wordt gebruikt voor vlees, groente en vis. Een Santokumes heeft een hoog en recht lemmet. Het lemmet is over vrijwel de gehele lengte even breed en loopt pas bij de punt schuin af. Het Santokumes lijkt hierdoor op een combinatie van een hakmes en een koksmes. Met een lemmetlengte van gemiddeld 18 centimeter is het mes, kleiner en daardoor ook lichter dan het koksmes.

Vlees hakken in de keuken

Een butchermes, ook wel een slagersbijl of hakmes genoemd is speciaal ontworpen voor het hakken van verschillende stukken vlees, kip, gevogelte en botten. Het lemmet is wat dikker en breder dan bij een normaal mes, waardoor hij wat steviger is en je kunt hakken zonder het lemmet te beschadigen. Het lemmet van het hakmes hoeft minder scherp te zijn omdat er gehakt wordt in plaats van gesneden. Het gewicht van het mes helpt bij het doorhakken van botten.

Japanse messen gebruiken in de keuken

Japanse messen zijn vaak handgemaakt en over het algemeen zeer populair. Japanse messen worden gemaakt van staal met een hoge hardheid (HCR), waardoor het lemmet zeer lang scherp blijft en extreem dun gemaakt kan worden. Japanse messen zijn vaak redelijk licht van gewicht, dit heeft te maken met het handvat en de dikte van het lemmet. Het licht gewicht van het mes zorgt ervoor dat het snijden minder vermoeiend is en je gemakkelijk alle ingrediënten kunt snijden.

Een van de favoriete messen van Japanse koks is een kiritsuke mes. Dit mes is perfect voor algemene doeleinden: snijden van groente, vlees en vis. Het mes heeft een recht lemmet dat bij de punt schuin afloopt. Het vlakke profiel van het mes leent zich goed voor hakken en snijden.

Altijd het juiste mes 

Vaak is er meer dan één mes nodig in de keuken. Elk mes heeft namelijk een andere functie en is handig voor een andere taak. Door de aanschaf van een messenset heeft u altijd het juiste mes bij de hand. 

 

Groetjes,
KookGigant

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.