Koksmessen

Opzoek naar een koksmes? Een koksmes is een veelzijdig mes en daarom onmisbaar in de keuken. Deze alleskunner is te gebruiken voor vrijwel alle snijtaken. Bekijk hieronder alle koksmessen.

Goed koksmes kopen 

Een koksmes is een veelzijdig mes en daarom onmisbaar in de keuken. Een koksmes wordt gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Door de vorm van het lemmet is een koksmes voor vrijwel alle snijtaken te gebruiken. De punt van de snijkant loopt altijd bol af bij een koksmes, hierdoor kun je 'wiegen', dit is een manier van snijden waarbij de punt van het koksmes niet van de snijplank afkomt. Dus een echte alleskunner die makkelijk te gebruiken is! 

Als je opzoek bent naar een goed koksmes dan is het belangrijk om naar de staalsoort en hardheid(HRC) te kijken. Japanse koksmessen zijn gemaakt van Damaststaal, deze zijn harder en kunnen scherper worden geslepen(15 graden) dan een Europees mes, dit koksmes is dus ook een stuk scherper en daardoor makkelijker te gebruiken.

 

Het lemmet van een koksmes

Het koksmes, ook wel Chef's mes genoemd, heeft een breed lemmet dat taps toeloopt in een punt. Het brede lemmet zorgt ervoor dat je het gesneden voedsel eenvoudig kunt verplaatsen en je vingers beschermd worden tijdens het snijden. Door de bolling in de snijkant van het mes kun je niet alleen snijden, maar ook gebruik maken van de snijtechniek wiegen, om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. De lengte van het koksmes varieert van 16 cm tot 36 cm. Het populairste koksmes heeft een lemmetlengte van 20 cm, dit is namelijk voldoende voor de meeste snijwerkzaamheden. Professionele koks kiezen daarentegen vaak voor een lemmet lengte tussen de 20 en 26 cm. Als je als thuiskok een groot koksmes te zwaar of eng vindt raden we een klein koksmes van 16 cm aan.

 

Koksmes slijpen

Om ervoor te zorgen dat je koksmes altijd vlijmscherp blijf moet je deze zorgvuldig onderhouden. Bij een Japans koksmes moet je letten op de slijphoek. Gebruik bij dit koksmes altijd een wetsteen of slijpsteen. Met de slijpstenen van KookGigant slijp je gemakkelijk je koksmes in een hoek van 15 graden met de handige slijpclip die wordt geleverd met de slijpsteen. Lees in dit blog meer over hoe je een koksmes kunt slijpen.

 

De handgreep van een koksmes

Het is belangrijk dat een koksmes fijn in de hand ligt. Let daarom goed op de dikte en de vorm van de handgreep. Daarnaast is ook het materiaal van de koksmes van belang. Messen met een handgreep van hout zijn niet vaatwasser bestendig. Messen met een handgreep van kunststof of roestvrijstaal kunnen daarentegen wel in de vaatwasser gereinigd worden.