Sauspan
Wil je een heerlijke jus of een andere saus bereiden? Dat kan het makkelijkst in een sauspan. Een sauspan is een kleine versie van een steelpan en kenmerkt zich door zijn steel en omgekrulde bovenrand. De schenkrand zorgt ervoor dat je eenvoudig saus afgiet zonder te knoeien en dankzij de steel til je de pan gemakkelijk van het vuur.
Koperen sauspan
Sauspannen zijn vaak gemaakt van roestvrij staal of koper. Een roestvrijstalen sauspan is duurzaam en betaalbaar, maar is minder warmtegeleidend dan een pan van ander materiaal. Een koperen sauspan is erg duurzaam en heeft door zijn materiaal een optimale warmteverdeling. Een koperen sauspan is niet vaatwasser bestendig maar is wel eenvoudig te reinigen met citroensap.
Formaten sauspan
Een sauspan is geschikt voor meerdere doeleinden. Een sauspannetje met een maximale inhoud van 2 liter wordt vaak gebruikt voor het opwarmen van kleine gerechten of het opwarmen van sauzen. Een sauspan van meer dan 2 liter wordt ook wel sauteuse genoemd. Deze pan is geschikt voor het bereiden van saus, maar ook voor het maken van kleine hoeveelheden risotto, groenten of soep.
Inductie sauspan
De meeste sauspannen zijn geschikt voor elektrisch, gas, halogeen en keramisch, maar niet voor inductieplaten. Een sauspan voor inductie heeft een magnetiseerbare, geleidende bodem en vaak dikke bodem. Deze pan heeft door zijn speciale bodem het minst last van kromtrekken en is daardoor geschikt voor inductie.