Messenslijpers
Opzoek naar een messenslijper? Bekijk het aanbod! Met een messenslijper zorg je ervoor dat je keukenmessen vlijmscherp blijven. Een Japans mes dient geslepen de worden in een hoek van 15 graden, gebruik hiervoor een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd. Een Europees mes kan onder andere geslepen worden met een doortrekslijper. Bekijk hieronder alle messenslijpers.
Messenslijper kopen
Bij het kopen van een messenslijper is het belangrijk om na te gaan welke soort mes je gaat slijpen. Een Japans mes heeft altijd een slijphoek van 15 graden, in tegenstelling tot een Europees mes, deze heeft een slijphoek van 20 graden. Met een wetsteen, ook wel slijpsteen genoemd, kun je altijd zelf de hoek bepalen waarin je het mes slijpt. Een mes slijpen met een slijpsteen is niet de meest simpele manier, maar het kan je botte mes wel weer extreem scherp maken en zelfs polijsten. Als je opzoek bent naar een snelle en simpele manier om je mes te slijpen dan is een doortrekslijper misschien wel iet voor jou. Met een doortrekslijper slijp je in één haal je mes weer een stukje scherper en verwijder je de uitstekende braampjes van de snede van het mes. Trek je mes een aantal keer door de doortrekslijper tot de gewenste scherpte is bereikt.
Soorten messenslijpers
Er zijn verschillende soorten messenslijper. Met een messenslijper worden alle producten bedoeld waarmee je een mes kunt slijpen. Met een doortrekslijper kun je in één haal je mes slijpen. Een doortrekslijper is niet altijd geschikt voor alle messen. Deze messenslijper is bijvoorbeeld erg geschikt voor Europese messen. Wil je een Japans mes slijpen met een messenslijper? Dan kun je beter voor een wetsteen, ook wel slijpsteen genoemd, gaan.
Messenslijper gebruiken
Er zijn verschillende manieren om je mes te slijpen. De slijpmethode hangt af van het gewenste resultaat. Is het gewenste resultaat een vlijmscherp mes en ben je bereid om hier tijd in te steken? Dan is het gebruik van een slijpsteen iets voor jou. Klik hier en kom erachter hoe je een mes kunt slijpen met een slijpsteen/wetsteen.
Het is eenvoudig te testen of het tijd is om je mes te slijpen. Dit kan door de huidige scherpte van je messen te testen met een messenslijper test: de papier-test. Gaat je mes in één vloeiende beweging door het papier, dan is hij nog vlijmscherp. Zo niet, dan is het misschien tijd voor een messenslijper.
Hoe kies je de juiste wetsteen / slijpsteen
Korrel 200-600 | Herstellen van een echt bot mes |
Korrel 800-1000 | Scherp maken van relatief botte messen |
Korrel 2000-3000 | Scherper maken van normale relatief scherpe messen |
Korrel 3000-8000 | Maakt messen scheermes scherp / polijsten |
Voordelen tweezijdige slijp stenen