Messenslijpers

Opzoek naar een messenslijper? Bekijk het aanbod! Met een messenslijper zorg je ervoor dat je keukenmessen vlijmscherp blijven. Een Japans mes dient geslepen de worden in een hoek van 15 graden, gebruik hiervoor een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd. Een Europees mes kan onder andere geslepen worden met een doortrekslijper. Bekijk hieronder alle messenslijpers.

 

Messenslijper kopen  

Bij het kopen van een messenslijper is het belangrijk om na te gaan welke soort mes je gaat slijpen. Een Japans mes kun je namelijk het beste slijpen met een wetsteen, ook wel slijpsteen genoemd. Een Japans mes is geslepen in een hoek van 15 graden. Bij de slijpstenen/wetstenen van KookGigant zit altijd een slijpclip. Deze slijpclip klik je eenvoudig op je Japanse keukenmes, deze slijpclip zorgt ervoor dat je mes altijd in 15 graden wordt geslepen op de messenslijper steen. 

 

Soorten messenslijpers 

Er zijn verschillende soorten messenslijper. Met een messenslijper worden alle producten bedoeld waarmee je een mes kunt slijpen. Met een doortrekslijper kun je in één haal je mes slijpen. Een doortrekslijper is niet altijd geschikt voor alle messen. Deze messenslijper is bijvoorbeeld erg geschikt voor Europese messen. Wil je een Japans mes slijpen met een messenslijper? Dan kun je beter voor een wetsteen, ook wel slijpsteen genoemd, gaan.

 

Messenslijper gebruiken

Er zijn verschillende manieren om je mes te slijpen. De slijpmethode hangt af van het gewenste resultaat. Is het gewenste resultaat een vlijmscherp mes en ben je bereid om hier tijd in te steken? Dan is het gebruik van een slijpsteen iets voor jou. Klik hier en kom erachter hoe je een mes kunt slijpen met een slijpsteen/wetsteen.

Het is eenvoudig te testen of het tijd is om je mes te slijpen. Dit kan door de huidige scherpte van je messen te testen met een messenslijper test: de papier-test. Gaat je mes in één vloeiende beweging door het papier, dan is hij nog vlijmscherp. Zo niet, dan is het misschien tijd voor een messenslijper.

 

Hoe kies je de juiste wetsteen / slijpsteen

Welke wetsteen je nodig hebt voor je mes, hangt volledig af van de staat van je mes. De staat van je mes bepaalt welke korrelgrootte je nodig hebt. Hoe botter je mes, hoe grover de te gebruiken slijpsteen. Hoe scherper je mes hoe kleiner de korrel is. Als je mes nog relatief scherp is dan hoef je het mes alleen wat bij te slijpen met een wetsteen. 


De Juiste korrelgrootte voor jouw mes
Korrel 200-600 Herstellen van een echt bot mes 
Korrel 800-1000 Scherp maken van relatief botte messen
Korrel 2000-3000 Scherper maken van normale relatief scherpe messen
Korrel 3000-8000 Maakt messen scheermes scherp / polijsten

Is je mes bot, dan heb je meerdere slijp stenen nodig. Eerst een grove korrel (#240 is de meest grove korrel) en daarna afwerken met een steeds fijnere korrel (#8000 is de meest fijne korrel). 

Voordelen tweezijdige slijp stenen 

Met een tweezijdige slijp steen koop je eigenlijk 2 slijp stenen in 1. Je kunt eerst starten met een korrelgrootte van bijvoorbeeld 1000. Vervolgens kun je de steen omdraaien en kun je verder gaan met de korrelgrootte van 3000. De slijp stenen worden geleverd met een anti slip bamboe houder. Hierdoor staat de steen altijd stevig als je aan het slijpen bent. Ook kun je daardoor makkelijk de steen omdraaien.