icon

Santokumes

Het Santokumes is erg populair in de Japanse keukens. Een Santokumes is de Japanse versie van een koksmes. De naam van het mes staat voor “drie doeleinden”, namelijk het snijden, hakken en trancheren van groente, vlees en vis. Het Santokumes is dus een echte alleskunner. 
 

Santokumes kopen

Het lemmet van een Santokumes heeft een bijzondere vorm, hierdoor gebruik je een andere snijtechniek dan bij een traditioneel koksmes. Wil je hier meer over weten, lees dan verder.

Het lemmet van een Santokumes

Een Santokumes heeft een hoog en recht lemmet. Het lemmet is over vrijwel de gehele lengte even breed en loopt pas bij de punt schuin af. Het Santokumes lijkt hierdoor op een combinatie van een hakmes en een koksmes. Met een lemmetlengte van gemiddeld 18 centimeter is het mes, kleiner en daardoor ook lichter dan het koksmes. Ook de snijtechniek van een Santokumes verschilt van een koksmes. Bij een Santokumes wordt gebruik gemaakt van een snijtechniek met een beweging van achter-boven naar beneden-voor, hierdoor komt het mes los van de snijplank. Ook de pull-cut is een veelgebruikte snijtechniek bij een Santokumes, hierbij leg je de punt van het lemmet op de snijplank en trek je het mes door het snijproduct.
 

De handgreep van een Santokumes

De handgreep van een Santokumes zit vaak ter hoogte van de rug van het lemmet. Dit zorgt ervoor dat de hand waarmee het mes vastgehouden wordt veel ruimte heeft tijdens het snijden. Het materiaal van de handgreep verschilt en heeft invloed op hoe het mes gereinigd kan worden. Messen met een handgreep van hout zijn niet vaatwasser bestendig. Messen met een handgreep van kunststof of roestvrijstaal kunnen daarentegen wel in de vaatwasser gereinigd worden.