icon

Koekenpan

Een koekenpan is multifunctioneel en kan gebruikt worden voor de bereiding van verschillende gerechten. De koekenpan is niet voor niks de meest gebruikte pan in de keuken. Het is vaak een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Heb je meerdere pannen nodig? Kies dan voor een koekenpannenset.

 

Koekenpan met of zonder anti-aanbaklaag

Een anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat bakken een stuk gemakkelijker wordt. Ook zijn pannen met een anti-aanbaklaag gemakkelijk schoon te maken. Pannen zonder anti-aanbaklaag hebben wat meer aandacht nodig. Zo moet je meer boter en olie toevoegen en moet je goed in de gaten houden of je voedsel niet aanbakt. Een pan zonder anti-aanbaklaag gaat over het algemeen langer mee en hiermee kan je gemakkelijk op hogere temperaturen bakken.

 

Formaat van de koekenpan

Bij de aanschaf van een koekenpan kun je kiezen uit verschillende formaten, zo zijn er grote koekenpannen en kleine koekenpannen. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is in de pan voor al je ingrediënten. Kook je voor twee personen? Kies dan voor een koekenpan van 20 cm of een koekenpan van 24 cm. Kook je voor 5 personen of meer? Kies dan een koekenpan 28 cm of een koekenpan 30 cm.  

 

Materiaal van de koekenpan

De koekenpan is te koop in verschillende materialen. Zo kun je gaan voor een aluminium koekenpan, koperen koekenpan of een roestvrij stalen koekenpan.

 

RVS koekenpan

Roestvrij stalen koekenpannen zijn erg populair, vooral voor het bakken van biefstuk. Door het staal kun je namelijk op hoge temperaturen bakken. Rvs-koekenpannen bestaan vaak uit verschillende lagen. Wij beschikken over rvs-koekenpannen van 3 lagen (tri-ply/ 3-ply) waarvan 2 lagen RVS en een aluminium tussenlaag. De meerdere lagen staal zorgen voor optimale warmtegeleiding.

 

Keramische koekenpan

Met een keramische koekenpan kook je een stuk gezonder. Door de gladde baklaag hoef je namelijk geen boter of olie toe te voegen tijdens het bakken. Een ander voordeel van keramische pannen is dat ze krasbestendig zijn en geschikt zijn voor hoge temperaturen. Verder houdt de pan de warmte langer vast, waardoor je de warmtebron terug kunt draaien wanneer de pan op temperatuur is. Dit zorgt ervoor dat jij je ingrediënten lekker krokant bakt. Een keramische koekenpan wordt vaak gebruikt voor het bakken van aardappels. Het reinigen van de keramische koekenpan is erg eenvoudig, je de pan namelijk gewoon met een doekje schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat de pan extra lang meegaat en je pan van goede kwaliteit blijft.

  

Warmtebron

Het is belangrijk om te weten of je op, gas, inductie, keramisch of elektrisch kookt. Een koekenpan inductie is namelijk alleen geschikt voor het koken op inductie en een elektrische koekenpan is alleen geschikt voor elektrisch koken. Kook je op verschillende warmtebronnen? Kies dan voor een kookpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.