Snijplanken

Een goede snijplank wordt ook wel gezien als het verlengstuk van je mes, het zorgt er namelijk voor dat je messen optimaal kunnen presteren. Het is van belang om bij de keuze voor een snijplank te letten op het materiaal en de maat van de plank. Kies je voor een grote snijplank van hout of een kleine snijplank van kunststof?

Materiaalkeuze

Snijplanken zijn er in verschillende soorten. Een houten snijplank wordt voornamelijk gebruikt door koks en bestaat uit zacht materiaal dat ervoor zorgt dat de messen scherp blijven. Daarnaast zijn de snij eigenschappen van een houten snijplank erg prettig. Een houten snijplank is niet geschikt voor de afwasmachine en moet dus met de hand gewassen worden. Een houten snijplank kan ook als serveerplank gebruikt worden. 

Een kunststof snijplank zorgt ervoor dat de messen scherp blijven. Daarnaast zijn deze snijplanken goed en eenvoudig schoon te maken, waardoor ze hygiënisch zijn en lang meegaan. Deze kunststof snijplanken zijn ook verkrijgbaar in sets. Deze snijplankensets bevatten snijplanken met verschillende kleuren, zodat je groente, vlees, vis en gevogelte gemakkelijk kunt scheiden.

 

Onderhoud

Het is belangrijk om je snijplank goed te onderhouden. Zo blijft de snijplank hygiënisch en gaat het langer mee. Spoel de snijplank daarom na gebruik schoon met stromend (lauw)warm water. Gebruik hierbij ook een afwasborstel met afwasmiddel. Zet de snijplank na het afspoelen recht op, zodat de snijplank goed droogt.