Hoe slijp je messen met een slijpsteen?

Hoe slijp je messen met een slijpsteen?

Een keukenmes werkt het prettigst wanneer deze scherp is. Helaas kan regelmatig gebruik van de messen ervoor zorgen dat ze hun scherpte verliezen. Het snijden kost hierdoor meer kracht en kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Om je messen in topconditie te houden is het daarom van belang om ze zo nu en dan te slijpen. In deze blogpost leggen we uit hoe je zelf je messen kunt slijpen met een slijpsteen!


Stap 1

Het slijpen van je keukenmes klinkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het eenvoudig, mits je een goede slijpsteen (ook wel wetsteen genoemd) gebruikt. Zorg er dus voor dat je tijdens het slijpen van je messen gebruik maakt van een goede wetsteen met de juiste korrelgrootte voor jouw mes.

 

Stap 2

Leg de slijpsteen een kwartier voor gebruik in een laag water en laat het weken. Hierdoor raakt de slijpsteen verzadigd en blijft er een laagje water op de slijpsteen staan. Haal de steen uit het water wanneer deze verzadigd is (ongeveer na 10 tot 15 minuten).


Stap 3

Leg de slijpsteen met de grove korrelgrootte naar boven en zorg ervoor dat de steen niet kan verschuiven. Bijvoorbeeld door hem tussen 2 planken te leggen. Of koop een wetsteen die geleverd wordt met een antislip houder.


Stap 4

Als je rechtshandig bent houd je het mes met je rechterhand vast en plaats je rechterduim en rechterwijsvinger op het lemmet. Plaats het mes onder een hoek van ca. 10 tot 15 graden op de steen. Plaats je vingers van je linkerhand op het lemmet en druk hiermee het mes tegen de steen. Tip: bij de wetstenen van Shinrai Japen worden clipjes meegeleverd waardoor je het mes altijd in een hoek van 15 graden kan slijpen.

 

Stap 5

Beweeg het mes heen en weer over de hele lengte van de slijpsteen en wissel beide kanten af. Gebruik bij het slijpen nooit te veel druk. Te veel druk zorgt namelijk voor overbelasting van het mes en levert een zwakke snede op.


Stap 6

Draai de slijpsteen om, met de fijne kant naar boven, wanneer de hele lengte de juiste scherpte heeft. Door eerst met de grove korrel te slijpen en vervolgens met de kleine korrel te slijpen, wordt het mes extra scherp.

 

Stap 7

Beweeg het mes heen en weer over de hele lengte van de slijpsteen om het mes te polijsten. Door het polijsten worden braampjes en andere onvolkomenheden van het snijvlak verwijderd. Dit zorgt voor een nog betere scherpte.

 

Stap 8

Reinig het mes goed met lauw water en een zachte borstel, zodat alle slijpresten van het mes verdwijnen. Droog het mes goed af voordat je het opbergt. Zo wordt de kwaliteit van het mes behouden.

 

Groetjes,
KookGigant


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd