Hoe slijp je messen?

Hoe slijp je keukenmessen met een slijpsteen?

Een keukenmes werkt het prettigst wanneer deze scherp is. Helaas kan regelmatig gebruik van de messen ervoor zorgen dat ze hun scherpte verliezen. Het snijden kost hierdoor meer kracht en kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Om je messen in topconditie te houden is het daarom van belang om ze zo nu en dan te slijpen. In deze blogpost leggen we uit hoe je zelf je messen kunt slijpen met een slijpsteen!


Stap 1

Het slijpen van je keukenmes klinkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het eenvoudig, mits je een goede slijpsteen (ook wel wetsteen genoemd) gebruikt. Zorg er dus voor dat je tijdens het slijpen van je messen gebruik maakt van een goede wetsteen met de juiste korrelgrootte voor jouw mes.

 

Stap 2

Leg de slijpsteen een kwartier voor gebruik in een laag water en laat hem weken. Hierdoor raakt de slijpsteen verzadigd en blijft er een laagje water op de slijpsteen liggen. Haal de steen uit het water wanneer zodra er geen bubbels meer van de steen afkomen.


Stap 3

Leg de slijpsteen met de meest grove korrelgrootte naar boven in de siliconen houder. Deze vervolgens in de stevige antislip bamboehouder.


Stap 4

Klik de slijphoekclip aan de bovenkant van het lemmet. Als je rechtshandig bent, houd je het mes met je rechterhand vast en plaats je rechterduim en rechterwijsvinger op het lemmet van het mes. Plaats je vingers van je linkerhand op het lemmet en druk hiermee het mes tegen de steen.

 

Stap 5

Beweeg het mes heen en weer over de slijpsteen en wissel beide kanten af, zorg er bij elke beweging voor dat de hele lengte van de snijkant geslepen wordt. Oefen wat druk uit wanneer het mes naar voren schuift en trek deze weer in een vloeiende bewegingen naar je toe. Herhaal dit een aantal keren met beide kanten van het mes, totdat je bramen voelt ontstaan.

Stap 6

Draai de slijpsteen om, met de fijne kant naar boven, wanneer beide snijkanten de juiste scherpte hebben. Door eerst met de grove korrel te slijpen en vervolgens met de kleine korrel te slijpen, wordt het mes extra scherp.

 

Stap 7

Beweeg het mes heen en weer over de hele lengte van de slijpsteen om het mes extra scherp te maken. Door nu de fijnere korrel te gebruiken worden braampjes en andere onvolkomenheden van het snijvlak verwijderd. Dit zorgt voor een nog betere scherpte.

 

Stap 8

Reinig het mes goed met lauw water en een zachte borstel, zodat alle slijpresten van het mes verdwijnen. Droog het mes goed af voordat je het opbergt. Zo wordt de kwaliteit van het mes behouden. En voilà, je mes is weer als nieuw!

 

Groetjes,
KookGigant

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.