6 producten

Koop een wetsteen bij KookGigant

Met een wetsteen in je keuken ben je altijd in de gelegenheid om een mes zelf weer scherp te maken. Vooral veel gebruikte messen dien je af en toe te slijpen met een wetsteen. Niets is namelijk vervelender dan snijden met een bot mes. Bovendien kan een bot mes zelfs gevaarlijk zijn. Je schiet makkelijker uit en hebt geen controle over je snijtechnieken. Koop daarom vandaag nog een wetsteen bij KookGigant. In ons assortiment hebben we wetstenen met verschillende korrelgrootte. 

Het gebruik van een wetsteen is heel eenvoudig. Volg de onderstaande stappen en je hebt je mes binnen no time weer vlijmscherp. 

Stap 1: Leg de wetsteen in een laag water en laat het daar liggen voor ongeveer 15 minuten. 

Stap 2: Leg de wetsteen met de grove korrelgrootte naar boven. 

Stap 3: Pak het mes erbij en houd het in een hoek van ongeveer 10 - 15 graden ten opzichte van de wetsteen. Beweeg het mes heen en weer over de wetsteen. Zet niet al teveel druk en herhaal dit totdat je tevreden bent over de scherpte. 

Stap 4: Draai de wetsteen om. Nu heb je de fijne korrelgrootte boven liggen. 

Stap 5: Herhaal stap 3. Beweeg het mes heen en weer om het mes mooi te polijsten. 

Stap 6: Reinig het mes goed na het slijpen. Zorg dat alle slijpresten van het mes af zijn. Daarna is het verstandig om het mes goed te drogen voordat je het opbergt. Zo behoud je de kwaliteit van het mes. 

Japanse wetsteen en meer merken

De beste wetstenen komen uit Japan. Daar wordt de wetsteen ook wel de watersteen genoemd. Wet is ook afgeleid van het Engelse woord voor nat. Die naam is te danken aan het feit dat je water nodig hebt om je mes met deze steen te slijpen. De Japanse wetsteen is zo gemaakt dat oude afgesleten slijpkorrels uitkomen. Die slijp je er vervolgens af en dan komen er weer nieuwe scherpe slijpkorrels aan het oppervlakte. Hierdoor behoudt een Japanse watersteen altijd zijn slijpende werking. 

Slijp met een wetsteen meer dan alleen messen

Van oorsprong worden wetstenen niet alleen gebruikt om messen scherp te houden. Een wetsteen wordt gebruikt om al het slijpend gereedschap scherp te houden. En daarna verder te bewerken door te polijsten. Denk aan een bijl of speer. Maar wist je dat je met een wetsteen ook schaatsen kunt slijpen? Wetstenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Voor ieder slijpend gereedschap is er wel één te vinden. De wetstenen van KookGigant zijn echt bedoeld om messen te slijpen. 

De korrelgrootte van een wetsteen

De wetstenen bij KookGigant hebben verschillende korrelgrootte. Hoe botter je mes, hoe grover de korrel moet zijn om je mes weer vlijmscherp te krijgen. Is je mes nog scherp, maar mag die net een tandje scherper? Gebruik dan een kleinere korrel. Hierbij een overzicht van welke korrelgrootte je nodig hebt. 

Je kunt het beste bij een echt bot mes meerdere wetstenen gebruiken. Met verschillende korrelgrootte. Slijp eerst je mes met een grove korrel (200 - 600) en vervolgens kun je hem scherper krijgen en polijsten met een steeds fijnere korrel (3000 - 8000). Aangezien dit veel voorkomt zijn bij ons speciale tweezijdige wetstenen verkrijgbaar.