Wetsteen
Wetsteen kopen
Bij het kopen van een wetsteen is het belangrijk om na te gaan wat voor soort mes je gaat slijpen. Een Japans mes heeft bijvoorbeeld een slijphoek van 15 graden, een Europees mes heeft een slijphoek van 20 graden. Met een wetsteen kun je altijd de juiste slijphoek bepalen waarin je het mes slijpt, met een doortrekslijper kan dar bijvoorbeeld niet. In combinatie met de anti slip houder slijp je moeiteloos je Japanse mes weer vlijmscherp. Hieronder lees je hoe je de juiste wetsteen kiest en hoe je zelf stap voor stap je mes kunt slijpen.
Hoe kies je de juiste wetsteen?
Korrel 200-600 | Herstellen van een echt bot mes |
Korrel 800-1000 | Scherp maken van relatief botte messen |
Korrel 2000-3000 | Scherper maken van normale relatief scherpe messen |
Korrel 3000-8000 | Maakt messen scheermes scherp / polijsten |
Hoe slijp je een mes met een wetsteen?
In ons blog leggen we uitgebreid uit hoe je zelf je messen kunt slijpen.
1. Leg de wetsteen in een laag water en laat het weken tussen de 10 en 15 minuten. |
2. Leg de wetsteen met de grove korrelgrootte naar boven. |
3. Houd het mes in een hoek van 15 graden en beweeg het mes heen en weer over de wetsteen. Zet hierbij niet te veel druk. Herhaal dit totdat de gewenste scherpte is bereikt. |
4. Draai de wetsteen om, zodat de fijne korrelgrootte naar boven ligt. |
5. Beweeg het mes heen en weer over de wetsteen om het mes mooi te polijsten. |
6. Reinig het mes goed, zodat alle slijpresten van het mes verdwijnen. Laat het mes goed drogen voordat je deze opbergt om de kwaliteit te behouden. |