Kiritsuke Messen

Wist je dat een Kiritsuke mes het favoriete mes is van vele Japanse koks? Met deze alleskunner is namelijk geen snijtaak onmogelijk. Niet gek dus dat veel chefkoks in de Japanse keuken dit mes standaard klaar hebben liggen om vlees, vis of groente te snijden. Ook jij kunt een Kiritsuke mes in jouw keukenlade hebben liggen. Bekijk hieronder alle Kiritsuke messen.

Wat is een Kiritsuke mes?

Een Kiritsuke mes is een combinatie van de kenmerken van Japanse Usuba’s en Yanagiba’s. Een Usuba (nakiri mes) wordt gebruikt voor het snijden van groenten en een Yanagiba (sushi mes) wordt gebruikt voor het snijden van sushi en sashimi. Met deze bijzondere combinatie aan kenmerken is een Kiritsuke dan ook erg geschikt voor algemene doeleinden. Bovendien is het mes ideaal voor het bereiden van Japanse gerechten. 

Het Kiritsuke mes is eigenlijk een koksmes, zoals wij het hier kennen in het Westen, maar dan met een Japanse twist. Een koksmes staat ook wel bekend als een Gyuto. Een Kiritsuke mes wordt ook wel K-Tip Gyuto genoemd. Waar een ‘gewoon’ koksmes met een bolling is afgewerkt, is een Kiritsuke mes met een hoek afgewerkt op de rug van het lemmet. De hoek op het lemmet zorgt ervoor dat het lemmet de vorm van de letter ‘K’ heeft, vandaar K-Tip. Dankzij deze afwerking snij jij je groente, vlees en andere ingrediënten nog eenvoudiger. 

Hoe kun je een Kiritsuke mes gebruiken?

Volgens de Japanse traditie is het Kiritsuke mes een multi-functioneel keukenmes. Je kunt het mes gebruiken voor het snijden van vlees, vis, groenten, kruiden en fruit. Net als het ‘traditionele’ koksmes heeft het Kiritsuke mes een hoog lemmet bij de hiel van het mes. De hiel van een Kiritsuke mes is relatief plat, maar de punt loopt af in een bolling. Hierdoor passen de push-cut en pull-cut snijtechnieken het beste bij dit mes. De extreem scherpe hoek van de punt van het Kiritsuke mes maakt ook het fijnere snijwerk mogelijk, zoals het fijnsnijden van kruiden. 

Super stevig en scherp Kiritsuke mes

Een echt Japans Kiritsuke mes is altijd gemaakt van Damascusstaal. Deze staalsoort is extreem hard, waardoor het lemmet niet per se heel dik hoeft te zijn om zijn stevigheid te behalen. Dit betekent dan ook dat het lemmet van een Kiritsuke mes extreem dun is. Hierdoor het is met licht en makkelijk te gebruiken. Het zorgt ervoor dat je met uiterste precisie kunt snijden. Een Kiritsuke mes is niet alleen extreem dun, maar ook extreem scherp. De hoge hardheid van het staal zorgt er bovendien voor dat de snijkant in een hoek van 15 graden geslepen kan worden. Dat maakt het met een stuk scherper dan de Westerse messen, die geslepen zijn in een hoek van 20 graden. Je zult dus echt het verschil merken als je snijdt met een Kiritsuke mes. De Octagon Kiritsuke messen zijn geslepen in een hoek van 15 graden en hebben een Damascusstalen lemmet van maar liefst 23 cm! Deze prachtige Kiritsuke messen hebben een achthoekig handvat met op juwelen geïnspireerde kleuren als Emerald groen, Ruby rood, Sapphire blauw, Diamond wit en Onyx zwart

Slijp een Kiritsuke mes met een slijpsteen

Gebruik je het Kiritsuke mes regelmatig? Dan kan het zijn dat het mes botter wordt. Je kunt eenvoudig checken of je mes nog scherp genoeg is met de papiertest. In de ene hand houd je een A4’tje goed vast. Met de andere hand snij je met het mes een stuk papier af. Snij je zonder enige weerstand een stuk papier af? Dan weet je dat je Kiritsuke mes nog scherp genoeg is. Gaat de snijbeweging minder soepel? Dan is het verstandig om je Kiritsuke mes te slijpen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd, gebruiken. 

Kiritsuke mes onderhoud

Zijn al je ingrediënten gesneden? Dan is het tijd om het Kiritsuke mes schoon te maken. Wij raden je sterk af om je Kiritsuke mes in de vaatwasser schoon te maken. Kiritsuke messen zijn gemaakt van hoge kwaliteit materialen. Om ervoor te zorgen dat het Damaststalen lemmet en het houten handvat niet beschadigd en in topconditie blijft, is het van belang om een Kiritsuke mes met de hand te wassen. Gebruik hiervoor mild afwasmiddel en warm water. Droog het Kiritsuke mes goed af voordat je hem weer terug in de keukenlade legt. 

Ontdek meer van Kookgigant:

https://www.kookgigant.nl/collections/keukenmessen-sets

https://www.kookgigant.nl/collections/combideals-messenset-met-blok

https://www.kookgigant.nl/collections/koksmes

https://www.kookgigant.nl/collections/messenset

https://www.kookgigant.nl/collections/japanse-messen

https://www.kookgigant.nl/collections/santoku-messen

https://www.kookgigant.nl/collections/nakiri-messen

https://www.kookgigant.nl/collections/kiritsuke-messen

https://www.kookgigant.nl/collections/hakmessen