Nakiri Messen

Een Nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes dat erg populair is in de Japanse huiskeuken. Het Nakiri mes is dankzij het super dunne lemmet perfect voor het flinterdun snijden van groente. Een Nakiri mes heeft een rechthoekig lemmet met een afgeronde hoek. De afgeronde hoek zorgt ervaar dat je moeiteloos en supersnel groente snijdt.

 

Het lemmet van een Nakiri mes

Een Nakiri mes heeft een rechthoekig lemmet met een afgeronde hoek. Bij dit mes is het niet mogelijk om een rollende beweging te maken, in tegenstelling tot een Santokumes, en daarom vergt het een andere snijtechniek. Met een Nakiri mes snij je met een meer hak beweging (push-cut). Hierbij blijft het mes constant in een horizontale positie en blijft de punt niet op de snijplank rusten. De snede is ultradun en vlijmscherp.

 

De handgreep van een Nakiri mes

De balans van het Nakiri mes ligt aan de achterkant. Hierdoor ligt het mes fijn en stevig in de hand tijdens het snijden. Doordat het lemmet van het mes in de handgreep doorloopt, is het mes erg stevig. Bij de keuze van een Nakiri mes het materiaal van de handgreep van belang. Het materiaal heeft namelijk invloed op hoe het mes gereinigd kan worden. Messen met een handgreep van hout zijn niet vaatwasser bestendig. Messen met een handgreep van kunststof of roestvrijstaal kunnen daarentegen wel in de vaatwasser gereinigd worden.