Slijpsteen

Opzoek naar een slijpsteen? Bekijk het aanbod! Met een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd, zorg je ervoor dat je Japanse keukenmessen vlijmscherp blijven. Een Japans mes dient geslepen de worden in een hoek van 15 graden, wij raden aan om een hiervoor een slijpsteen te gebruiken. Bekijk hieronder alle slijpstenen.   

Slijpsteen kopen 

Bij het kopen van een slijpsteen is het belangrijk om na te gaan wat voor soort mes je gaat slijpen. Een Japans mes heeft bijvoorbeeld een slijphoek van 15 graden, een Europees mes heeft een slijphoek van 20 graden. Met een slijpsteen kun je altijd de juiste slijphoek bepalen waarin je het mes slijpt, met een doortrekslijper kan dar bijvoorbeeld niet. In combinatie met de anti slip houder slijp je moeiteloos je Japanse mes weer vlijmscherp. Hieronder lees je hoe je de juiste slijpsteen kiest en hoe je zelf stap voor stap je mes kunt slijpen.

 

Hoe kies je de juiste slijpsteen? 

Welke slijpteen je nodig hebt voor je mes, hangt volledig af van de staat van je mes. De staat van je mes bepaalt welke korrelgrootte je nodig hebt. Hoe botter je mes, hoe grover de te gebruiken slijpsteen. Hoe scherper je mes hoe kleiner de korrel is. Als je mes nog relatief scherp is dan hoef je het mes alleen wat bij te slijpen met een slijpsteen. 


De Juiste korrelgrootte voor jouw mes
Korrel 200-600 Herstellen van een echt bot mes 
Korrel 800-1000 Scherp maken van relatief botte messen
Korrel 2000-3000 Scherper maken van normale relatief scherpe messen
Korrel 3000-8000 Maakt messen scheermes scherp / polijsten

Is je mes bot, dan heb je meerdere slijpstenen nodig. Eerst een grove korrel (#240 is de meest grove korrel) en daarna afwerken met een steeds fijnere korrel (#8000 is de meest fijne korrel). 


Hoe slijp je een mes met een slijpsteen?

In ons blog leggen we uitgebreid uit hoe je zelf je messen kunt slijpen. 

1. Leg de slijpsteen in een laag water en laat het weken tussen de 10 en 15 minuten.

2. Leg de slijpsteen met de grove korrelgrootte naar boven.

3. Houd het mes in een hoek van 15 graden en beweeg het mes heen en weer over de slijpsteen. Zet hierbij niet te veel druk. Herhaal dit totdat de gewenste scherpte is bereikt.

4. Draai de slijpsteen om, zodat de fijne korrelgrootte naar boven ligt.

5. Beweeg het mes heen en weer over de slijpsteen om het mes mooi te polijsten.

6. Reinig het mes goed, zodat alle slijpresten van het mes verdwijnen. Laat het mes goed drogen voordat je deze opbergt om de kwaliteit te behouden. 


Voordeel tweezijdige slijpsteen 

Met een tweezijdige slijpsteen koop je eigenlijk 2 slijpstenen in 1. Je kunt eerst starten met een korrelgrootte van bijvoorbeeld #1000. Vervolgens kun je de steen omdraaien en kun je verder gaan met de korrelgrootte van #3000. De slijpstenen worden geleverd met een anti slip bamboe houder. Hierdoor staat de steen altijd stevig als je aan het slijpen bent. Ook kun je daardoor makkelijk de slijpsteen omdraaien.


Merken slijpsteen

Wij hebben de slijpstenen van het merk Shinrai Japan geselecteerd. Deze slijpstenen zijn altijd tweezijdig en worden altijd geleverd met een anti slip houder. De slijpstenen van Shinrai Japan zijn van hoge kwaliteit.