Groentemessen

Een groentemes gebruik je uiteraard voor het snijden van groente. Een schilmes of een office mes (utility mes) wordt vaak gebruikt voor het snel schillen van groente en fruit. Een Nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes. Buiten het snijden van vlees en vis, is een Santokumes en een Kiritsuke mes ook geschikt voor het snijden van groente.

Groentemes kopen

Er bestaan enorm veel diverse groenten in verschillende soorten en maten. Dit is ook de reden dat er veel verschillende groentemessen bestaan. Een klein groentemes, zoals een schilmes of een office mes (utility mes) wordt vaak gebruikt voor het schillen van bijvoorbeeld aardappelen en komkommers. het kleine lemmet zorg ervoor dat je eenvoudig en snel je product kunt schillen en snijden. Een wat groter groentemes, zoals een Nakiri mes, kan je gebruiken voor het in plakken snijden van groenten of het fijnsnijden van kruiden, andere messen zoals een koksmes, een Santokumes of een Kiritsuke mes is hier ook geschikt voor. Meerdere messen in één keer kopen? Ga dan voor een complete messenset.

 

Het lemmet van een groentemes

Groentemessen zijn vaak lichter en korter dan andere messen en hebben vaak een dun en vlijmscherp lemmet. Groentemessen zijn er in verschillende uitvoeringen, hierdoor verschillen de eigenschappen van het mes.
  • “Het normale” groente mes – Dit mes heeft het uiterlijk van een universeel koksmes, maar is vaak iets korter. Dit mesje is geschikt om verschillende groente en fruit te snijden.
  • Nakiri mes – Dit is een traditioneel Japans groentemes dat erg populair is in de Japanse huiskeuken. Het mes is perfect voor het flinterdun snijden van groente en fruit.
  • Hakmes – Dit is een groot en sterk mes. Het mes is geschikt voor het snijden van sterke groenten en fruit als pompoen, kool of watermeloen. Daarnaast is het geschikt voor het hakken van knoflook en ui.