Groentemessen

Een scherp groentemes in onmisbaar in de keuken. Of je nu groente eet als bijgerecht of lekker vegan kookt. Groenten snijden moet makkelijk, snel en eenvoudig gaan. Daarom is het belangrijk dat je groentemes scherp is. Niets is vervelender dan groenten snijden met een bot mes. Je herkent het vast wel als je een ui of tomaat aan het snijden bent. In plaats dat je mes tijdens het snijden soepel door de groenten heen glijd, glijd het mes af richting je vingers. Dit is niet alleen vervelend, maar het is ook nog eens gevaarlijk. Zorg daarom dat je groentemes altijd scherp is. De groentemessen van KookGigant blijven lang scherp, zijn stevig en maken groenten snijden heel eenvoudig. Bekijk hieronder ons assortiment.

69 producten

Verschillende soorten groentemessen

Het groentemes wordt gebruikt voor het snijden van groente. In de keuken worden zowel kleine als grote groentemessen gebruikt, met ieder zijn eigen functie. Onder de kleine variant vallen het schilmes en utility mes. Een klein groentemes is vooral geschikt voor het pellen van groente vanuit de hand. Het schillen van een appel of aardappel is vervolgens zo gepiept met een utility mes. Een groot groentemes is daarentegen ideaal voor het snijden van grotere groenten. Denk aan een Japans groentemes. Moeiteloos snijd je hiermee groente van groot tot super fijn. Als laatste zijn er in de Japanse keuken ook meerdere messen geschikt voor het snijden van groenten. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Nakiri, maar ook de Kiritsuke en Santoku.

Het lemmet van een groentemes

Groentemessen zijn vaak lichter en korter dan andere messen en hebben vaak een dun en vlijmscherp lemmet. Groentemessen zijn er in verschillende uitvoeringen, hierdoor verschillen de eigenschappen van het mes.

  • “Het normale” groente mes – Dit mes heeft het uiterlijk van een universeel koksmes, maar is vaak iets korter. Dit mesje is geschikt om verschillende groente en fruit te snijden.
  • Nakiri mes – Dit is een traditioneel Japans groentemes dat erg populair is in de Japanse huiskeuken. Het mes is perfect voor het flinterdun snijden van groente en fruit.
  • Hakmes – Dit is een groot en sterk mes. Het mes is geschikt voor het snijden van sterke groenten en fruit als pompoen, kool of watermeloen. Daarnaast is het geschikt voor het hakken van knoflook en ui.

Groenten snijden met een Japans groentemes

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere Japanse groentemessen. Hieronder vertellen we iets meer over ieder mes. 

Nakiri messen

Een Nakiri mes is een rechthoekig groentemes dat bekend staat om haar uitstekende snij-eigenschappen. Met dit mes snijd je heel nauwkeurig dunne plakken van alle groenten. Dit Japans groentemes heeft deze unieke eigenschap te danken aan een lichtgewicht lemmet dat superscherp is. Bekijk hier alle Nakiri messen. 

Kiritsuke messen

Een Kiritsuke mes heeft de eigenschappen van een groente- en vleesmes. Het lemmet begint rechthoekig en loopt geleidelijk af in een punt. Het beginstuk van het lemmet (gezien vanaf het handvat) is perfect voor het snijden van groente. Het voorste gedeelte is daarentegen weer heel geschikt voor het in stukjes of plakken snijden van vlees. Bekijk hier alle Kiritsuke messen.  

Santoku messen

Een Santoku mes is de echte alleskunner van de Japanse keuken. Naast groente, kun je met dit mes ook heel goed vlees en vis fijnsnijden. Dus ben je op zoek naar een groentemes die ook kan dienen als koksmes? Haal dan een Santoku mes in huis. Daar krijg je geen spijt van. Bekijk hier alle Santoku messen

Van welk soort staal is een Japans groentemes gemaakt?

Een Japans groentemes is gemaakt van verschillende soorten metaal. Bijvoorbeeld roestvrijstaal (RVS), damaststaal of damast print. RVS is hierin de één van de meest gebruikte staalsoorten, waarvan groentemessen worden gemaakt. Dit is een stevig soort staal zorgt ervoor dat het mest sterk en scherp blijft. En jij dus je groente met gemak kan blijven snijden. 

Naast RVS worden messen ook gemaakt van damaststaal. Vooral authentieke Japanse groentemessen zijn gemaakt van dit staalsoort. Dit staal is een stuk harder dan een Europese staalsoort. Dat komt doordat de messen van damaststaal gemaakt worden van maar liefst 67 lagen staal. Deze hoeveelheid is nodig om de hardheid van het staal te creëren. Hier staan deze messen ook om bekend. Door die hardheid kan het mes geslepen worden onder een scherpere slijphoek, namelijk 15 graden. Tegenover een slijphoek van 20 graden bij een Europees mes. Een scherpere snijhoek betekent dat het mes scherper geslepen wordt en dit maakt een Japans groentemes van damaststaal vele malen scherper, waardoor jij dus makkelijker je groente fijn snijdt. Een Japans groentemes van damaststaal snijdt niet alleen fijn, ze zien er ook spectaculair uit door de fantastische patronen. Deze patronen zijn ontstaan tijdens het smeden van meerdere lagen staal. Ieder mes heeft zijn eigen patroon en is dus uniek!

Welk groentemes ga je kopen?

Bij de KookGigant, dé specialist op het gebied van keukengereedschap van kwaliteit, hebben we veel verschillende groentemessen in ons assortiment. Wij vinden kookplezier enorm belangrijk. Dat jij vrolijk en ontspannen iedere maaltijd kunt bereiden met goede messen. Maar dit kookplezier begint al bij ons online, bij de aankoop van je messen. Bij ons staat service voorop en we denken graag met je mee. Welke kookwens je ook hebt, wij gaan graag de uitdaging aan om een geschikt mes voor je te vinden. 

Koop je een mes of messenset bij de KookGigant? Dan, 

  • is elk mes voorzien van luxe cadeaudoos.
  • betaal gemakkelijk achteraf met Klarna.
  • verzenden we gratis bij een bestelling boven de €20.
  • heb je jouw bestelling morgen in huis als je op werkdagen voor 15:00 uur hebt besteld. 
  • kun je ons altijd telefonische bereiken voor advies of vragen op: 085-0608130.