Koksmessen

Een koksmes is een veelzijdig mes en daarom onmisbaar in de keuken. Het mes is geschikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Maar ook voor het fijnsnijden van kruiden, het pellen van teentjes knoflook en het kneuzen van peperkorrels. 

 

Het lemmet van een koksmes

Het koksmes, ook wel Chef mes genoemd, heeft een breed lemmet dat taps toeloopt in een punt. Het brede lemmet zorgt ervoor dat je het gesneden voedsel eenvoudig kunt verplaatsen en je vingers beschermd worden tijdens het snijden. Door de bolling in de snijkant van het mes kun je niet alleen snijden, maar ook gebruik maken van de snijtechniek wiegen, om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. De lengte van het koksmes varieert van 16 cm tot 36 cm. Het populairste koksmes heeft een lemmetlengte van 20 cm, dit is namelijk voldoende voor de meeste snijwerkzaamheden. Professionele koks kiezen daarentegen vaak voor een lemmet lengte tussen de 20 en 26 cm. Als je als thuiskok een groot koksmes te zwaar of eng vindt raden we een klein koksmes van 16 cm aan.

 

De handgreep van een koksmes

Het is belangrijk dat een koksmes fijn in de hand ligt. Let daarom goed op de dikte en de vorm van de handgreep. Daarnaast is ook het materiaal van de koksmes van belang. Messen met een handgreep van hout zijn niet vaatwasser bestendig. Messen met een handgreep van kunststof of roestvrijstaal kunnen daarentegen wel in de vaatwasser gereinigd worden.