Houten snijplank schoonmaken: Hoe doe je dat?

Houten snijplank schoonmaken: Hoe doe je dat?

Een mooie houten snijplank kan jarenlang meegaan, mits je deze goed onderhoudt. Maar hoe onderhoud je een houten snijplank precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het onderhouden van je houten snijplank.

Waarom een houten snijplank?

Waarom zou je een houten snijplank kopen als je hem regelmatig grondig moet schoonmaken? Een kunststof snijplank gooi je immers zo in de vaatwasser. Een houten snijplank heeft een hele mooie eigenschap, namelijk het materiaal: hout. Wanneer je snijdt op een snijplank, ontstaan er groeven in de snijplank waar viezigheid en bacteriën in kunnen gaan zitten. Een groef in een kunststof snijplank sluit zich deels om de viezigheid en bacteriën heen. Dan kun je gaan schrobben wat je wil, maar er zullen altijd etensresten en bacteriën achter blijven in de groeven.

Bij een houten snijplank daarentegen, gebeurt wat anders. Hout is een natuurproduct en leeft als het ware. Wanneer er een groef in een houten snijplank ontstaat, opent deze groef zichzelf. Hierdoor kun je gemakkelijk alle viezigheid en bacteriën uit de groeven wassen. Een ander voordeel van een houten snijplank is tannine. Tannine is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen die terug te vinden zijn in hout. Tannine heeft een zelfreinigende werking en doodt dus een groot deel van de bacteriën zelf, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Schoonmaken na gebruik

Na gebruik van je houten snijplank is het verstandig om deze altijd schoon te maken. Je kunt hem het best afspoelen onder een lauwe kraan en schoonvegen met een afwasborstel of spons. Als je rauw vlees hebt gesneden is het verstandig om de snijplank af te wassen met mild afwasmiddel. Droog vervolgens de houten snijplank goed af met een theedoek. Als je een houten snijplank nat weglegt, dan is de kans groot dat er kieren ontstaan of dat hij krom gaat trekken. Zodra je de snijplank goed hebt afgedroogd zet je hem rechtop. Hierbij is het belangrijk dat de nerven van het hout verticaal liggen, de kans dat de snijplank krom trekt is dan veel kleiner.

Mag een houten snijplank ook in de vaatwasser?

Een houten snijplank mag nooit in de vaatwasser! Door de grote temperatuurverschillen en de vele hoeveelheid water ontstaan er geheid scheuren in je houten snijplank, doe hem dus nooit in de vaatwasser.

De grote schoonmaak voor je houten snijplank

Alleen afspoelen en schoonvegen is niet voldoende om de kwaliteit van je snijplank op ten duur te behouden. Het is daarom van belang om je houten snijplank één keer in de 2 tot 4 maanden grondig schoon te maken. Voor de grote schoonmaak heb je citroensap of witte azijn, (zee)zout en een keukenpapier of schone vaatdoek nodig. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een houten snijplank schoonmaakt:

  1. Stap 1 is het insmeren van de houten snijplank met citroensap of witte azijn.
  2. Strooi hier vervolgens een handje zeezout bovenop.
  3. Pak nu het keukenpapier of schone vaatdoek en wrijf hiermee het citroensap of azijn in de snijplank.
  4. Wacht vervolgens 15 minuten, terwijl je wacht wordt de plank grondig gereinigd.
  5. Spoel na de 15 minuten de plank af onder de kraan en maak de snijplank goed droog met een keukenpapier of een theedoek.

En voilà, je snijplank is nu grondig gereinigd en ontdaan van alle bacteriën, vlekken en geuren. Om de snijplank te voorzien van een extra beschermlaagje, kun je hem na het reinigen, insmeren met olie. Hoe het oliën te werk gaat lees je hieronder.

Snijplank olie

Naast het afspoelen en schoonvegen na gebruik en de grote beurt elke 2 tot 4 maanden, is het verstandig om je snijplank te oliën. Als je houten snijplank droog aanvoelt en er droog uitziet, dan weet je dat het tijd is om je houten snijplank te oliën. De olie wordt geabsorbeerd door de houten snijplank en vormt een beschermlaagje, hierdoor blijft je houten snijplank in topconditie. Gebruik bij het oliën een olie zonder geur of smaak zoals kokosolie, avocado olie of amandelolie.

De eerste stap bij het oliën is het gieten van de olie op de snijplank. Wrijf vervolgens de olie met een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek in de snijplank. Laat de olie in de snijplank trekken en herhaal dit proces een aantal keer totdat de snijplank geen olie meer opneemt. Dan weet je dat de snijplank verzadigd is. Veeg vervolgens de snijplank goed schoon met een droge doek en klaar is kees. Je houten snijplank is met een extra beschermlaagje weer in topconditie.

Kortom,

Als je goed voor je snijplank zorgt, gaat hij jarenlang mee. Laat ons weten of je wat aan onze tips hebt gehad.

Groetjes,

KookGigant

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.