Japanse messen

Japanse messen

Japanse messen zijn keukenmessen van roestvrij staal, damascus staal of tamahagane die gebruikt worden voor preparatie van voedsel. Het verschil tussen westerse en Japanse messen is dat het mes minder zwaar is en het handvat gemaakt is van hout. Ook worden Japanse messen vaak gemaakt van uniekere staalsoorten.

Roestvrij staal is algemeen bekend maar tamahagane niet. Japanse messen gemaakt van tamahagane zijn een van de meest unieke messen die er zijn. Er zijn slechts 3 locaties in Japan waar het unieke staal voor de Japanse messen gemaakt wordt in gelimiteerde hoeveelheid.

De meeste Japanse messen worden gemaakt van Damascus staal wat erg lijkt op tamahagane. Het proces van beide stalen lijkt ook gedeeltelijk op elkaar. In beide gevallen wordt het staal meerdere keren gevouwen zodat de koolstof wordt verspreid over het mes ter bevordering van de hardheid.

De meeste Japanse messen die je zult tegenkomen zijn gemaakt van damascus staal. Check hieronder de video over authentieke Japanse damascus stalen messen van een Japans familiebedrijf:

Meer weten over hoe damascus staal geproduceerd wordt? Lees dan ons vorige blog over Damascus staal.

Uiteraard worden er van dit prachtige staal allerlei verschillende Japanse messen gemaakt. De Japanse keuken kent een scala aan messen die elk hun unieke eigenschappen en functie hebben.

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten Japanse messen.

Japanse messen soorten

De Japanse keuken kent meerdere unieke Japanse messen waarvan de meest voorkomende: Gyuto (vleesmes), de Santoku (groente en vis), Nakiri (groentemes), Yanagabi (Sushi mes) en Kiritsuke (koksmes).

Kiritsuke

De Kiritsuke is een van de Japanse messen die op meerdere manieren gebruikte kan worden. Een Kiritsuke combineert aspecten van het lemmet van een Nakiri en een Sujihiki (Vismes). Dat maakt de Kiritsuke een hybride alleskunner.

Nakiri

De Nakiri is het traditionele Japanse groentemes. Het Lemmet van een Nakiri mes is erg dun waardoor groente heel fijn gesneden kan worden. Japanse Nakiri messen zijn te herkennen aan hun rechthoekige blad zonder punt.

Gyuto

De Gyuto is het Japanse koksmes wat voornamelijk wordt gebruikt voor het snijden van vlees. Het mes heeft een lang lemmet voor het snijden van plakken vlees. Het lange lemmet is nodig zodat gemakkelijk in 1 haal een plak vlees gesneden kan worden.

Santoku

De Santoku is een Japanse versie van wat wij hier in het westen een koksmes noemen. Als koksmes is de Santoku ontworpen om gebruikt te kunnen worden voor meerder taken. Snijden, hakken en trancheren van vis, groeten en vlees.

Sushi mes

Het Japanse Sushi mes ook wel Yanagabi of Sashimi mes wordt gebruikt voor het snijden van uiteraard overheerlijke sushi. Het sushi mes is zeer lang en dun voor het precies kunnen snijden van de sushi. En niet te vergeten extreem scherp geslepen.

Daarnaast zijn er nog veel meer mindere bekende Japanse soorten messen. Check deze Wikipedia pagina voor een lijst met alle verschillende soorten en stijlen.

Japanse messen slijpen

Hoe slijp je een Japans mes? Een Japans mes kun je het best slijpen met een Wetsteen. Belangrijk bij het slijpen met een wetsteen is de juiste korrel wetsteen.

Hoe bepaal je de juiste korrel wetsteen? Dat ligt aan de staat waarin het mes verkeert. Een lage korrel gebruik je als je mes echt bot is een hoge korrel voor het scherp houden van je mes.

Korrel 200-600                                                                  Herstellen (bot) 

Korrel 800-1000                                                                Scherp maken

Korrel 2000-3000                                                              kan scherper

Korrel 3000-8000                                                              Vlijmscherp maken

Stel je slijpt een compleet bot mes dan heb je meerdere slijpstenen nodig beginnend van kleine korrel steeds hoger naar een korrel van 8000. Geen zorgen een wetsteen heeft vaak 2 kanten met verschillende korrel.

Slijpsteen GRIT : 3000/8000

Bovenstaand is de Tweezijdige slijpsteen met bamboehouder - GRIT 3000/8000 van Kookgigant. Deze slijpsteen heeft een hoge korrel en is voor het polijsten om het al scherpe mes vlijmscherp te maken/houden. De wetsteen heeft 2 kanten waarvan de bedoeling is om eerst de grovere korrel te gebruiken (3000) en te eindigen met de fijne korrel (8000).

Japanse messen kopen

Japanse messen zijn te koop bij allerlei verschillende leveranciers in meerdere soorten. Kookgigant is de webshop op gebied van Japanse messen voor thuis gebruik. Kookgigant heeft een ruim aanbod van: koksmessen, messensets, vleesmessen, Japanse messen, Santoku, Nakiri, Kiritsuke, butcher, groente en Sushi messen.

Naast Japanse damascus messen hebben wij ook Japanse Damascus print messen.

Damascus messenset

De Damascus print messen hebben de looks van een Japans damascus mes voor een zeer zacht prijsje. Bekijk een van onze top items de: kwaliteits damascus print series- 7-delige messenset.

Onze messen zijn een plezier om mee te koken. Als je eenmaal gekookt hebt met een echt scherp Japans kwaliteit mes wil je niet meer terug. Daarnaast zijn het ook mooie unieke messen om te zien. Er zijn geen messen om te koken die er zo mooi uit zien als een mes met Damast print.

Damascus Kiritsuke

Uiteraard heeft Kookgigant ook unieke exemplaren van 67 lagen damascus staal. Zoals de handgemaakte Kiritsuke octagons series- Kiritsuke mes type 2. Dit Kiritsuke mes heeft een prachtig damast stalen lemmet met een wolkachtig patroon. Het handvat is een combinatie van hardhout en zwartgroen epoxy.

Waarom Japanse messen kopen bij Kookgigant?

Kookgigant heeft een enorm ruim aanbod van Japanse messen op voorraad. Door de grote aantallen messen die wij verkopen kunnen wij unieke items voor een goede prijs verkopen.

Behalve dat onze messen ontzettend lekker snijden zijn het ook de perfecte items om cadeau te doen. Elk Kookgigant mes of messenset komt met een luxe geschenkdoos. Zodat de messen heel aankomen en een feest zijn om uit te pakken. Met trots kunnen wij elke klant het volgende bieden:

  • Kwaliteitsmessen voor een zachte prijs
  • Gratis verzenden boven €20,-
  • 2 jaar garantie
  • Luxe geschenkdoos
  • 30 dagen bedenktijd

En tot slot heel veel kookplezier!

GR team Kookgigant.


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd