Japanse messen

Welke Japanse messen soorten zijn er?

Japanse messen zijn zeer populair en komen voor in vele vormen, maten en soorten. In dit artikel nemen we de meest populaire Japanse messen uit ons assortiment door.

Dat Japanse messen zo populair zijn is niet zo gek. Japanse keukenmessen worden beschouwd als de beste keukenmessen die er zijn. Door de extreem harde staalsoort kan een Japans mes is een scherpere hoek geslepen worden dan een Europees mes. Het mes is hierdoor veel scherper en blijft ook langer scherp. 

Inhoud 

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten Japanse messen.

Santoku

De Santoku is een Japanse versie van het Westerse koksmes. De naam van het mes staat voor “drie doeleinden”, namelijk het snijden, hakken en trancheren van groente, vlees en vis. De Santoku is dus een echte alleskunner. Een Santoku mes heeft een hoog en recht lemmet. Het lemmet is over vrijwel de gehele lengte even breed en loopt pas bij de punt schuin af. Met een lemmetlengte van gemiddeld 18 centimeter is het mes, kleiner en daardoor ook lichter dan het koksmes. Ook de snijtechniek van een Santoku verschilt van een koksmes. Bij een Santoku wordt gebruik gemaakt van een snijtechniek met een hakkende beweging van achter-boven naar beneden-voor, hierdoor komt het mes los van de snijplank. 

Bekijk alle Santoku messen

Nakiri

De Nakiri is het traditionele Japanse groentemes. Het lemmet van een Nakiri mes is erg dun waardoor groente heel fijn gesneden kan worden. Japanse Nakiri messen zijn te herkennen aan hun rechthoekige lemmet. Een Nakiri mes ligt lekker in de hand en is geschikt voor het precieze en fijne snijwerk van groenten. Al met al is een Nakiri mes hét mes voor het snijden van groenten.

Bekijk alle Nakiri messen

Gyuto 

De Gyuto is het Japanse koksmes wat voornamelijk wordt gebruikt voor het snijden van vlees en grote groenten. Een Gyuto ziet er hetzelfde uit als een Westers koksmes, de Gyuto is te onderscheiden door zijn hardere staalsoort en vaak houten handvat. De lengte van het lemmet verschilt vaak tussen de 20 en 26 cm lang. De Gyuto is te herkennen aan zijn brede lemmet dat taps toeloopt in een punt. Het brede lemmet zorgt ervoor dat je het gesneden voedsel eenvoudig kunt verplaatsen en je vingers beschermd worden tijdens het snijden. Door de bolling in de snijkant van het mes kun je niet alleen snijden, maar ook gebruik maken van de snijtechniek 'wiegen', om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. Deze alleskunner is te gebruiken voor alle snijtaken.

Bekijk alle Gyuto messen

Kiritsuke

De Kiritsuke, ook wel K-Tip Gyuto genoemd, is een van de Japanse messen die op meerdere manieren gebruikte kan worden. Het mes is te herkennen aan zijn unieke K-achtige vorm. De Kiritsuke is het go-to mes voor Japanse koks en wordt vaak gereserveerd voor de 'executive chefs' in de Japanse keukens. Een Kiritsuke combineert aspecten van het lemmet van een Nakiri en een Sujihiki (Vismes). Dat maakt de Kiritsuke een hybride alleskunner.

Bekijk alle Kiritsuke messen

Yanagiba 

De Yanagiba is een lang Japanse mes dat gebruikt wordt voor het snijden van sushi en sashimi (rauwe vis). De Yanagiba staat in Japan bekend als de keuken-katana. Dit komt door de vorm van het lemmet: lang, dun en een spitse punt. Voor de liefhebbers van vis en sushi is dit mes echt perfect. Ideaal voor het snijden van heerlijke sushi rollen. De Yanagiba is altijd eenzijdig geslepen. 

Bekijk alle Yanagiba messen

Sujihiki 

De Sujihiki is een vleesmes, ook wel slicing mes of trancheermes genoemd. De Sujihiki is geschikt voor het in plakken snijden (trancheren) van vlees en vis. Zijn lange en dunne lemmet zorgen ervoor dat je moeiteloos in één haal een mooi stuk of plak vlees kunt snijden.

Bekijk alle Sujihiki messen

 

Daarnaast zijn er nog veel meer mindere bekende Japanse soorten messen. Check deze Wikipedia pagina voor een lijst met alle verschillende soorten en stijlen.

Soorten materialen 

Japanse messen zijn zeer populaire keukenmessen van roestvrij staal, damascus staal of tamahagane. Het verschil tussen Westerse en Japanse messen is dat het mes minder zwaar is en het handvat gemaakt is van hout. Ook worden Japanse messen vaak gemaakt van uniekere staalsoorten.

Roestvrij staal is algemeen bekend, maar tamahagane niet. Japanse messen gemaakt van tamahagane, zijn een van de meest unieke messen die er zijn. Er zijn slechts 3 locaties in Japan waar het unieke staal voor de Japanse messen gemaakt wordt in gelimiteerde hoeveelheid.

De meeste Japanse messen worden gemaakt van Damascus staal wat erg lijkt op tamahagane. Het proces van beide stalen lijkt ook gedeeltelijk op elkaar. In beide gevallen wordt het staal meerdere keren gevouwen zodat de koolstof wordt verspreid over het mes ter bevordering van de hardheid.

De meeste Japanse messen die je zult tegenkomen zijn gemaakt van damascus staal. Check hieronder de video over authentieke Japanse damascus stalen messen van een Japans familiebedrijf:

Meer weten over hoe damascus staal geproduceerd wordt? Lees dan ons vorige blog over Damascus staal.

Uiteraard worden er van dit prachtige staal allerlei verschillende Japanse messen gemaakt. De Japanse keuken kent een scala aan messen die elk hun unieke eigenschappen en functie hebben.

Japanse messen slijpen

Hoe slijp je een Japans mes? Een Japans mes kun je het best slijpen met een Wetsteen. Belangrijk bij het slijpen met een wetsteen is de juiste korrel wetsteen.

Hoe bepaal je de juiste korrel wetsteen? Dat ligt aan de staat waarin het mes verkeert. Een lage korrel gebruik je als je mes echt bot is een hoge korrel voor het scherp houden van je mes.

Korrel 200-600                                                                  Herstellen (bot) 

Korrel 800-1000                                                                Scherp maken

Korrel 2000-3000                                                              kan scherper

Korrel 3000-8000                                                              Vlijmscherp maken

Stel je slijpt een compleet bot mes dan heb je meerdere slijpstenen nodig beginnend van kleine korrel steeds hoger naar een korrel van 8000. Geen zorgen een wetsteen heeft vaak 2 kanten met verschillende korrel.

Slijpsteen GRIT : 3000/8000

Bovenstaand is de Tweezijdige slijpsteen met bamboehouder - GRIT 3000/8000 van KookGigant. Deze slijpsteen heeft een hoge korrel en is voor het polijsten om het al scherpe mes vlijmscherp te maken/houden. De wetsteen heeft 2 kanten waarvan de bedoeling is om eerst de grovere korrel te gebruiken (3000) en te eindigen met de fijne korrel (8000).

Waarom Japanse messen kopen bij KookGigant?

Kookgigant heeft een enorm ruim aanbod van Japanse messen op voorraad. Door de grote aantallen messen die wij verkopen kunnen wij unieke items voor een goede prijs verkopen.

Behalve dat onze messen ontzettend lekker snijden zijn het ook de perfecte items om cadeau te doen. Elk Kookgigant mes of messenset komt met een luxe geschenkdoos. Zodat de messen heel aankomen en een feest zijn om uit te pakken. Met trots kunnen wij elke klant het volgende bieden:

  • Kwaliteitsmessen voor een zachte prijs
  • Gratis verzenden boven €20,-
  • 2 jaar garantie
  • Luxe geschenkdoos
  • 30 dagen bedenktijd

En tot slot heel veel kookplezier!

GR team Kookgigant.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.