17 producten

Zijn jouw messen toe aan een messenslijper? 

Om de beste prestatie van je messen te behouden, raden wij van KookGigant altijd aan om een messenslijper aan te schaffen. Wil je weten of jouw messen toe zijn aan een slijpbeurt? Doe dan de papier-test! Pak een papiertje en snij met het mes van boven naar beneden, door het papier heen. Pas hierbij wel goed op dat je niet jezelf verwondt . Gaat het mes in één vloeiende beweging door het papier? Dan is het vlijmscherp, je hebt dan (nog) geen messenslijper nodig. Zo niet, dan is het tijd om een messenslijper te gebruiken of te kopen, als je er nog geen hebt. 

Messenslijper kopen, waar let je op 

Niets is frustrerender als een bot mes. Het snijden van eten wordt een onmogelijke en veel te lang durende taak. Hoe krijg je een mes weer scherp? Juist ja, met een messenslijper! Bij KookGigant vind je diverse messenslijpers in het assortiment. Van wetstenen en slijpstenen tot doortrekslijper en slijpstaven tot aanzetstalen. Geen idee welke messenslijper je nodig hebt? KookGigant helpt je een handje!

Niet iedere messenslijper is geschikt voor elk mes. Wil je een messenslijper kopen? Dan is het belangrijk om na te gaan welke soort messen je wilt gaan slijpen. Neem bijvoorbeeld een Japans mes, gemaakt van Damascus staal. Deze messen hebben altijd een slijphoek van 15 graden, terwijl een Europees mes een slijphoek van 20 graden heeft. Dit heeft te maken met de hardheid van het staal. Hoe harder de staalsoort, hoe scherper je het mes kunt slijpen. De hardheid van het staal wordt uitgedrukt in HRC. Europese messen hebben vaak een hardheid van tussen de 54 en 58 HRC. Japanse messen hebben vaak een hardheid van 60 HRC of hoger.

Gebruik je zowel Japanse als Europese messen in de keuken? Kies dan een messenslijper waarbij je zelf de slijphoek bepaalt, zoals een slijpsteen of slijpstaaf. In tegenstelling tot een eenvoudige doortrekslijper waar de slijphoek al voor je bepaald. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende soorten messenslijpers. 

Welke soort messenslijper heb ik nodig?

Zoals we hierboven al hebben beschreven zijn er verschillende soorten messenslijpers beschikbaar bij KookGigant. Messenslijpers die veel worden gebruikt zijn slijpstenen/wetstenen, doortrekslijpers, slijpstaven en aanzestalen. 

Slijpsteen, messen slijpen met extreme precisie 

Een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd, is een messenslijper die je gebruikt om de randen van messen extreem scherp te maken. Het allerscherpste resultaat behaal je met een ‘ouderwetse’ slijpsteen. Het is een essentieel hulpmiddel voor de hobby- of professionele kok. 

De steen van de slijpsteen is verkrijgbaar met verschillende korrelgrootte. Hoe botter je mes, hoe grover de korrel moet zijn om je mes weer scherp te krijgen. Hoe scherper het mes, hoe kleiner de korrel mag zijn. Hierbij een overzicht van welke korrelgrootte past bij de scherpte van je mes.

Korrel 200-600: Herstellen van een echt bot mes

Korrel 800-1000: Scherp maken van relatief botte messen

Korrel 2000-3000: Scherper maken van normale relatief scherpe messen

Korrel 3000-8000: Maakt messen vlijmscherp / polijsten

Om een slijpsteen te gebruiken, hou je het mes in de juiste hoek ten opzichte van de steen en beweeg je het heen en weer over het oppervlak van de slijpsteen. Het is belangrijk om de juiste hoek te behouden en een gelijkmatige druk uit te oefenen om het beste resultaat te krijgen. Het is ook aan te raden om de steen regelmatig te reinigen en te onderhouden om de beste prestaties te behouden. Al met al behaal je met een slijpsteen het beste resultaat, maar je mes slijpen met een slijpsteen kost wel relatief veel tijd en moeite. Bekijk alle slijpstenen.

Doortrek messenslijper, ga voor gemak 

Ga voor gemak met een doortrekslijper. Met een doortrekslijper slijp je in één haal je mes weer een stukje scherper en verwijder je uitstekende braampjes van het snijgedeelte van het mes. Trek je mes een aantal keer door de doortrekslijper totdat je tevreden bent over de scherpte van het mes. De 4-in-1 messenslijper van KookGigant is te gebruiken voor vrijwel alle messen en scharen. Deze slijper heeft verschillende korrelgroottes, van een zeer fijne tot een grove korrelgrootte. Zo kun je altijd je mes of schaar slijpen tot de gewenste scherpte. Bekijk alle doortrekslijpers.

Slijpstaaf, snel en effectief ieder mes slijpen 

Een slijpstaaf is een messenslijper die wordt gebruikt om snel en effectief je messen te slijpen. 

Om een slijpstaaf te gebruiken, hou je het mes in een hoek van 15 of 20 graden ten opzichte van de staaf en beweeg je het heen en weer langs de gehele lengte van de staaf, beginnend bij de hiel van het mes en eindigend bij de punt. Het is belangrijk om een gelijkmatige druk uit te oefenen en een consistente hoek aan te houden om de beste resultaten te krijgen.

Slijpstaven zijn gemaakt van extreem harde materialen, zoals keramiek en diamant. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Het materiaal van een slijpstaaf is altijd harder dan het mes zelf. Je gebruikt een slijpstaaf dus niet elke keer voordat je begint met koken, dan zou je namelijk niks van je mes over houden. Een messenslijper die je wél iedere dag kunt gebruiken is een aanzetstaal. Bekijk alle slijpstaven.

Aanzetstaal, je mes perfect onderhouden

Een aanzet staal gebruik je om een heel scherp mes nog een klein beetje scherper te maken. Als je een mes regelmatig gebruikt ontstaan er hele kleine braampjes die met het blote oog niet te zien zijn. Deze braampjes steken een klein beetje uit, hierdoor wordt het mes botter. Een aanzetstaal zorgt ervoor dat deze braampjes weer ‘recht geduwd’ worden. Bij het gebruiken van een aanzetstaal slijt je mes dus niet of nauwelijks. Dit betekent dat je een aanzetstaal regelmatig kunt gebruiken zonder dat je mes snel slijt. Bekijk alle slijpstaven.