Messenslijpers

Opzoek naar een messenslijper? Bekijk het aanbod! Met een messenslijper zorg je ervoor dat je keukenmessen vlijmscherp blijven. Een Japans mes dient geslepen de worden in een hoek van 15 graden, gebruik hiervoor een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd. Een Europees mes kan onder andere geslepen worden met een doortrekslijper. Bekijk hieronder alle messenslijpers.

 

Niets is frustrerender dan een bot mes. Het snijden van vlees, kip of groente wordt onmogelijk en het duurt veel te lang. Hoe krijg je een mes wel weer scherp? Juist, met een messenslijper. Door een messenslijper of een wetsteen te gebruiken kun je een mes weer vlijmscherp krijgen. Bij KookGigant hebben we diverse messenslijpers en wetstenen.

Een messenslijper kopen bij KookGigant

Niet iedere messenslijper is geschikt voor elk mes. Ga je een messenslijper kopen? Dan is het belangrijk om na te gaan welke soort messen je wilt gaan slijpen. Neem bijvoorbeeld een Japans mes. Deze hebben altijd een slijphoek van 15 graden, terwijl een Europees mes een slijphoek van 20 graden heeft. Heb je beide soorten messen in de keukenlade liggen? Dan kun je het beste een slijpsteen, ook wel een wetsteen genoemd, kopen. Hiermee kun je namelijk zelf de hoek bepalen waarin je het mes slijpt. Een mes slijpen met een slijpsteen is niet de meest eenvoudige manier om je mes te slijpen, maar je kunt wel de meest botte messen weer extreem scherp maken en zelfs polijsten. 

4-in-1 messenslijper, sneller en makkelijker slijpen

Ben je meer op zoek naar een messenslijper die sneller en simpeler werkt? Kies dan voor de doortrekslijper; de 4-in-1 messenslijper. Met een doortrekslijper slijp je in één haal je mes weer een stukje scherper en verwijder je uitstekende braampjes van het snijgedeelte van het mes. Trek je mes een aantal keer door de doortrekslijper totdat je tevreden bent over de scherpte van het mes. De 4-in-1 messenslijper van KookGigant is te gebruiken voor vrijwel alle messen en scharen. Deze slijper heeft verschillende korrelgroottes, van een zeer fijne tot een grove korrelgrootte. Zo kun je altijd je mes of schaar slijpen tot de gewenste scherpte. 

Welke soort messenslijper heb ik nodig?

Een messenslijper is er om jouw mes weer scherp te krijgen. Zoals we hierboven al hebben omschreven zijn er verschillende soorten messenslijpers beschikbaar. Bij KookGigant hebben we onze messenslijpers aangepast op het aanbod messen. Heb je veel Europese messen van RVS? Dan is een doortrekslijper de beste keuze voor jou. Gebruik je ook Japanse messen? Dan is het verstandig om een slijpsteen aan te schaffen. Hiermee kun je de snijhoek van 15 graden beter en scherper slijpen en polijsten. 

Hoe gebruik je een messenslijper?

Is het tijd om een mes te slijpen? Test het eerst met de papier-test! Pak een papiertje en snij met het mes van boven naar beneden, door het papier heen. Pas hierbij goed op dat je niet jezelf verwond. Gaat het mes in één vloeiende beweging door het papier? Dan is het vlijmscherp. Zo niet, dan is het tijd om een messenslijper te gebruiken. Hoe je een mes slijpt kan op verschillende manieren. Welke slijpmethode je kiest is afhankelijk hoe scherp je je mes uiteindelijk wil hebben. En hoeveel tijd je hieraan wil besteden. Een slijpsteen kies je meestal als je een mes extreem scherp wil krijgen en bij een Japans mes. Wij hebben een blog geschreven over hoe je stap voor stap een slijpsteen gebruikt. 

Pas de korrelgrootte aan op de botheid van je mes

Een slijpsteen is verkrijgbaar met verschillende korrelgrootte. Hoe botter je mes, hoe grover de korrel moet zijn om je mes weer scherp te krijgen. En dus ook hoe scherper je mes hoe kleiner de korrel mag zijn. Hierbij een overzicht van welke korrelgrootte past bij de ‘fase’ van het mes.

De Juiste korrelgrootte voor jouw mes
Korrel 200-600 Herstellen van een echt bot mes 
Korrel 800-1000 Scherp maken van relatief botte messen
Korrel 2000-3000 Scherper maken van normale relatief scherpe messen
Korrel 3000-8000 Maakt messen scheermes scherp / polijsten

Is je mes echt bot? Dan adviseren wij om meerdere slijpstenen te gebruiken met verschillende korrelgrootte. Slijp eerst je mes met een grove korrel (200 - 600) en daarna kun je hem afwerken met een steeds fijnere korrel (3000 - 8000). Aangezien dit veel voorkomt hebben wij speciale tweezijdige slijpstenen te koop.  

De voordelen van tweezijdige slijpstenen

Koop je een tweezijdige slijpsteen? Dan koop je een 2-in-1 slijpsteen. Deze stenen hebben twee kanten, met iedere kant een andere korrelgrootte. Zo kun je bijvoorbeeld eerst starten met een grovere korrelgrootte om daarna je steen om te draaien en verder te gaan met een fijnere korrelgrootte. De slijpstenen van KookGigant worden geleverd met een antislip bamboe houder. Hierdoor staat de steen altijd stevig als je aan het slijpen bent. Ook kun je daardoor makkelijk de steen omdraaien.