Wat is een gewoon mes?

Koksmes vs Santokumes: wat is zijn de verschillen?

Wat is nou een gewoon keukenmes? Een koksmes of een Santokumes? En Wat zijn de verschillen?

Wij van Team KookGigant, krijgen deze vragen vaak te horen en geven daarom antwoord in dit artikel.

 

Het Koksmes

De basis van elke keuken is een koksmes of chefmes. Het koksmes is een echte alleskunner en is geschikt voor het snijden van vlees, vis en groente, maar bijvoorbeeld ook voor het pellen van teentjes knoflook of het fijnsnijden van verse kruiden. De meeste koksmessen hebben een lemmet van 20 centimeter en is daarmee meer dan voldoende voor vrijwel al het snijwerk. Het lemmet(het blad waarmee gesneden wordt) van een koksmes kan echter variëren van 16 tot 36 centimeter.

 Koksmes vs Santokumes

Een koksmes heeft een bolling in het snijvlak aan het uiteinde, hierdoor rolt de punt van het koksmes als het ware op de snijplank waardoor je moeiteloos snijdt, deze manier van snijden heet wiegen. Een koksmes is dus voor vrijwel alle snijtaken geschikt en is makkelijk te gebruiken voor iedereen.

Bekijk alle koksmessen

 

Het Santokumes

Het Santokumes is het Japanse neefje van het Europese koksmes en is net als het koksmes geschikt voor het snijden van vlees, vis en groente. De naam van het Santokumes staat voor ‘drie deugden’, namelijk: snijden, hakken en trancheren.

 Koksmes vs Santokumes

Het Santokumes is vaak kleiner dan een Europees koksmes, namelijk 18 centimeter. Het lemmet van een Santokumes is ook dunner dan die van een koksmes, daarom voelt hij lichter in de hand en is ook makkelijker om te gebruiken. Een Santokumes heeft vaak kuiltjes aan de zuikant van het mes, deze kuiltjes heten 'granton'. Granton zorgt voor lucht tussen het mes en het gesneden product, hierdoor blijft het eten minder snel aan het mes kleven. Het snijvlak van een Santokumes is recht, hierdoor is wiegen niet mogelijk. Je snijdt met een Santokumes met een trekkende beweging, waarbij je meer met de voorkant van het mes snijdt.

Bekijk alle Santokumessen

 

Gratis handleiding

Wil je handige snijtechnieken leren? Wij staan voor je klaar! Team KookGigant heeft een handleiding gemaakt waar handige snijtechnieken in staan die jij kunt toepassen met je nieuwe koksmes of Santokumes. Meer weten over snijtechnieken? Klik hier.

 

Groetjes,

KookGigant

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.