In 8 Stappen dé Perfecte Biefstuk

In 8 Stappen dé Perfecte Biefstuk

Altijd al willen weten hoe je een heerlijk malse en sappige biefstuk maakt? Dan ben je bij KookGigant op het juiste adres! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dé perfecte biefstuk maakt.

 

Stap 1: laat de biefstuk op kamertemperatuur komen
Haal de biefstuk minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees ‘schrikt’. Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk.

 

Stap 2: Zout en peper
Dep de biefstuk eerst droog met een stuk keukenrol. Daarna is het tijd voor zout en peper. Zorg dat op elke kant van de biefstuk peper en zout zit.  

 

Stap 3: hete pan en olie
Zorg dat je pan goed heet is voordat je er olijfolie indoet. Als zowel de pan als de olijfolie goed heet zijn, leg je voorzichtig de biefstuk in de pan. Leg het vlees van je af in de pan om te voorkomen dat je hete spetters olie op je hand krijgt. 

 

Stap 4: dichtschroeien
Het is belangrijk dat de biefstuk zo snel mogelijk dichtschroeit, hierdoor blijven alle sappen in het vlees. Draai het vlees daarom niet continue om. Bak het vlees eerst een aantal minuten op de ene kant, daarna draai je het vlees één keer om en bak je de andere kant een aantal minuten.

 

Stap 5: kruiden en boter toevoegen  
Wanneer je het vlees na enkele minuten hebt omgedraaid voeg je een eetlepel roomboter, een platgeslagen teen knoflook en verse rozemarijn en tijm toe in de pan. Zorg dat de knoflook en verse kruiden lekker meebakken in de gesmolten boter en olijfolie. De olie en boter schep je continue over de biefstuk. De biefsteek neemt deze smaakvolle olie en boter op, dus je biefstuk krijgt meer smaak en wordt extra sappig!

 

Stap 6: hoe lang bakken per kant
De tijd van bakken per kant is afhankelijk van hoe jij je biefstuk lekker vindt.  

Dit is een handige truc om de gaarheid van je biefstuk te controleren: leg het puntje van je duim op het puntje van je wijsvinger, als het goed is voel je de spier onder je duim aanspannen. Vergelijk dit als volgt met de biefstuk in de pan tijdens het bakken:

  • Duim op wijsvinger: Rare
  • Duim op middelvinger: Medium/rare
  • Duim op ringvinger: Medium
  • Duim op pink: Well done

 

Stap 7: biefstuk laten rusten
Wikkel het vlees losjes in aluminiumfolie en giet de overige olie en boter over het vlees. Laat hem ongeveer 5 minuten rusten. Hierdoor kunnen alle sappen zich goed verspreiden door het vlees en dat zorgt voor een malser en sappiger resultaat.

 

Stap 8: het vlees snijden
Wil je de perfecte biefstuk, dan is het belangrijk dat je het vlees op de juiste manier snijdt. Lees hier hoe je je biefstuk op de juiste manier snijdt.

En dan smullen!

Groetjes,
KookGigant 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.